Koos Tillema

Ik noem mij wel eens een ‘creatief boekhouder’. Na allerlei boekhoudschandalen heeft deze benaming een negatieve lading gekregen. Maar voor mij als musicus is het een eretitel geworden. Want naast mijn professie als boekhouder ben ik ook musicus. Op dit moment ben ik vooral als componist en dirigent werkzaam.

Al sinds mijn 7e jaar speel ik (kerk)orgel. Tien jaar later werd ik organist bij ons in de kerk. En nog steeds ben ik bijna wekelijks op de orgelbank te vinden om de gemeentezang te begeleiden. Kenmerkend aan mijn spel zijn het inspelen op de tekst, variatie en trefzekerheid. Ik heb les ontvangen van de volgende orgelleraren (in volgorde): Henk van de Kolk, Leen Kunnen, Henk van Pijkeren, Harm Jansen, Martin van Heerde, Harm HoeveHarry Hamer en Ab Weegenaar.

Als amateur-organist heb ik twee maal een orgelconcours gewonnen, Maassluis 1993 en Steenwijk 2002. Daarnaast heb ik orgelconcerten gegeven zoals solo als begeleider van professionele musici.

Sinds 2006 ben ik koordirigent. Hierbij weet ik mijn bevlogenheid over te brengen op de koorleden. Basis zijn bewustwording van de tekst, precisie, een goede zangtechniek en een duidelijke dirigeerslag. In 2012 en 2013 volgde ik de internationale Kurt Thomascursus. Met ingang van september 2017 ben ik benoemd als dirigent van mannenkoor Harpe Davids te Genemuiden.

Al jaren componeer ik muziek voor orgel, koor en solo-instrumenten. Een paar van deze nummers zijn op deze site te koop. Compositieles ontving ik van Harm Hoeve en Harry Hamer. Ik deed in 2016 mee aan de compositieprijsvraag van het Reformatorisch Dagblad over Psalm 42.

Onlangs rondde ik samen met dichteres Jannette Koelewijn een project af om op 26 gedichten rond de Richteren / Koningen nieuwe melodieën te maken. Deze worden uitgegeven bij Proza Musica.

Ter gelegenheid van ‘Reformatie500’ is er een compositieprijsvraag uitgeschreven om een nieuw Reformatielied te schrijven. De compositie – geschreven voor een vierstemmig vrouwenkoor – die ik samen met Jannette Koelewijn maakte, kwam als winnaar uit de bus. Hij wordt binnenkort uitgegeven bij Proza Musica. Kijk hier voor een live-uitvoering o.l.v. Harm Hoeve